maanantai 25. maaliskuuta 2013

Boxing Glove Shoes made by Sini Tanninen

Nyrkkeilyhanskakenkien valmistusta Crazy Shoe - kilpailuun!

Jo viime vuonna haaveilin osallistuvani Itävallassa joka kevät järjestettävään kenkäkilpailuun, jonka ideana on tehdä mahdollisimman hullut kengät, mutta mallisto- ja muotinäytösprojekti ei antanut millään periksi. Idea oli jo valmiina odottamassa vuoden takaisesta älynväläyksestä.

 Ahkerana kirpputorien kiertelijänä löysin kerran aivan huumaavan upeat punaiset, vanhat ja kuluneet nyrkkeilyhanskat. Hinta oli 3€, joten ne lähtivät mukaani. Vaikka vain sisustuselementiksi, kunhan vain sain ne itselleni. Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, niin olen erittäin paljon vanhojen ja tyylikkäiden tavaroiden perään. En kerrassaan voi vastustaa niitä, jos jotain mielenkiintoista löytyy vaikka en välttämättä niillä tulisi koskaan mitään tekemäänkään. Tällä kertaa kävi kuitenkin toisin...

Kotona ihaillessani uusia vanhoja nyrkkeilyhanskojani sain idean. Haluan osallistua Crazy Shoe-kilpailuun nyrkkeilyhanskakengillä! Idea oli tietenkin mielestäni mahtava. Onneksi ostin hanskat itselleni, koska huomasin vilkuilevani vähän väliä rakenteita, tikkauksia ja kaavan osia kenkää suunnitellessani. En olisi mitenkään pystynyt saavuttamaan samaa lopputulosta ulkomuistista tai edes valokuvista.

Tämä upea kirpputorilöytöni inspiroi minua villeihin Nyrkkeilyhanskakenkiin!

Halusin tietenkin tehdä kengistä mahdollisimman paljon hanskojen näköiset. Vaikutelman mielestäni piti olla sellainen, että näyttäisi siltä kun joku olisi onnistunut survomaan nyrkkeilyhanskat jalkoihinsa. ( Teitkö itse koskaan lapsena jotain vastaavaa? Minä tein ;) )
Ei tulisi olemaan helppo tehtävä saada toteutumaan tätä tavoitetta, mutta olin niin päättänyt, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa, kun saada idea toimimaan!


Suunnitelma luonnoskirjasta.

Tämän piirustuksen pohjalta lähdin kenkiä tekemään. Alusta asti tiesin, että hanskalle saa kaikista muhkeimman ja alkuperäistä muotoa jäljittelevän, kun käyttää naisten korkeakorkoista lestiä. Matala lesti on liian lättänä ja pitkä tähän tarkoitukseen. Pohja oli myös rakennettava hanskan sisälle piiloon, joten se täytyi valmistaa ennen kuin edes aloitan hanskakengän kaavoittamisen. Pohjasta tarvittaisiin tarkat mitat ja muodot, jotta päällinen istuisi kunnolla. (Päällisellä tarkoitetaan kengän nahkaisia päällisosia).

Suunnitelma hanskakengän pohjasta. Olen myös hahmotellut teipatun lestin päälle kappaleiden ja tikkauksien linjoja.


Oikealla puolella pohja alkaa olla lopullisessa pyöreässä muodossaan. Viimeistelyissä ei sinällään ole väliä, koska pohja tulee olemaan nahan alla piilossa. Pienet rosot ja karhea pinta ei haittaa mitään.


Kuvassa teipattu lesti ja pohja ulko- ja sisäpuolelta. Piirsin teipin päälle haluamani linjat, jotta saan tarkat ja hyvin istuvat kaavat päällisiin.

Vasemmalla leippikopiot lestistä ja pohjasta sekä keskikopio, joka on tehty teippikopioiden pohjalta. Oikealla taas näkyy kaavoituksen seuraava vaihe, jossa olen hahmotellut kappaleiden linjoja. Tämän suunnitelman pohjalta tehdään kaavat kenkien päällisiin. Tässä tapauksessa muutoksia tuli valtavasti alkuperäisestä suunnitelmasta.
Kuvassa päällisen protomallin kappaleet.

Tämä on onnistunein päällisen protomalli. Jouduin tekemään näitä useita, ennen kuin sain haluamani lopputuloksen, jonka pohjalta on hyvä tehdä muutokset kaavoihin ja aloittaa lopullisten päällisten valmistus.
Näin alkuperäisissä hanskoissa leimamerkinnän ja halusin samantyylisen merkinnän myös hanskakenkiin, joten väkersin pyyhekumista leimasimen ja musteena käytin mustan nahan viimeistelyväriä. Numeroksi laitoin kengän koon vaikka merkintä tarkoittaa ilmeisesti hanskan painoa. Sillä ei kuitenkaan ole mitään väliä tässä tilanteessa.

Peukaloita ja sisäpuolen kappaleita. Alla näkyy myös hanskakengän suurin kappale, joka on kengän kärki ja sivut. Kappale on valtava suuren rypytysmäärän vuoksi.
Valmiit nyrkkeilyhanskapäälliset kenkiin! Näyttää jo nyt aikalailla siltä miltä pitääkin! ;)


Ompelutyöt tehty! Nyt aloitetaan kengän rakentaminen:
Tässä kaikki materiaalit, joita tarvitsen. Normaali kenkäkin sisältää kovikkeet (vasen alakulma), pinkopohjat (pohjallisten näköiset osat), koron/pohjan (tässä tapauksessa pyöreä kiilakorko puusta), ulkopohjan (Pyöreät kappaleet keskellä. Tällä kertaa käytän kasviparkkinahkaa, koska kenkä ei ole kuin näyttelykappale, eikä sillä kävellä ulkona) sekä ne tärkeät päälliset. Tällä kertaa lisänä on aimo annos vanua joita työnnän vuorin ja ulkopuolen päällisten väliin. Ilman lestiä (vasen yläkulma) kenkä on mahdoton saada oikeaan muotoon ja jalalle sopivaksi. Jopa tässäkin tilanteessa tarvitsen sitä, vaikka lestin muoto ei näy ulospäin. Jokaiselle kenkäkoolle tarvitaan oma oikean kokoinen lesti.
Maalasin ulkopohjat tummanpunaisella nahkamaalilla.

Kantakappi täytyi muokata lestin muotoon. Materiaali muokkaantuu kuumailmapuhaltimella lämmittämällä. Olen myös naulannut pinkopohjan paikoilleen. Naulat poistetaan myöhemmin, etteivat ne vaurioita jalkapohjaa kenkää käytettäessä.
Aloitan pinkomisen vuorista. Vuori on kengän sisäpuolen nahka.

Tässä olen asettanut kärkikovikkeet paikoilleen ja muotoillut ne kuumailmapuhaltimella.
Vasemmassa kuvassa olen asettanut kantakapit paikoilleen kuumailmapuhaltimen avulla (materiaali liimaantuu ja muokkaantuu lämmöllä). Oikeassa kuvassa asetan puupohjaa paikoilleen.
Nyt on vanujen ja täytteiden vuoro ennen ulkopuolen päällisnahan pinkomista.
Aletaan olla jo voiton puolella. Päällinen on pingottu lestille ja kaikki tarvittavat materiaalit on välissä. Paljon vaan nauloja perään jotta nahka kestää tukevasti paikoillaan. Keskellä olevaan aukkoon liimataan nahkapaloja täytteeksi, jotta ulkopohja ei jää kuopalle. Oikeassa kuvassa on liimat kuivumassa hetkeä ennen pohjitusta.
Vasemmalla puristan pohjat pohjanpuristuskoneella tiukasti paikoilleen. Oikealla olenkin poistamassa kenkää jo lestiltä.
Nehän näyttää siltä kun pitääkin!
Vielä viimeistelyt, jotta saan vanhan, käytetyn ja kuluneen efektin. Vasemmalla lisään harjaan tummaa vahaa ja oikealla käsittelen nahan vahalla paikoittain tummemmaksi.
Ne näyttävät jo toisiltaan! ;)
Tietenkin minun piti päästä heti sovittamaan näitä luomuksia! Pääsin tavoitteeseen. Kengät näyttävät suoraan sanottua häiriinnyttävän paljon hanskoilta, jotka on sullottu jalkaan! Ja vieläpä yllättävän hyvät kävellä :)

Vai mitä luulet?!?

Huomenna sitten lisää kuvia ihan studiossa otettuna, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.
Jo illalla kengät lähtee postissa Itävaltaan, joten en kovinkaan kauaa saa uusia ihanuuksia ihmetellä. Toivotaan että posti ehtii ajoissa perille!
Pitäkää peukkuja! Toivotaan, että kisassa kävisi hyvin. Jos pääsen kymmenen parhaan joukkoon, kengät ovat vuoden esillä Viennan kenkämuseossa.

10 kommenttia:

 1. Ompa upeat :) Näyttää aivan hanskoilta, taatusti yksi oivallisimmista ideoista mitä kisassa tullaan näkemään! Onnea kisaan :)

  VastaaPoista
 2. potkunyrkkeilyyn suorastaan mainiot! Onnea kisaan! :)

  VastaaPoista
 3. :D Tavoite siis saavutettu näiltä osin! Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Aivan loistavat!! Hirveesti onnea kisaan! Miulla on kylla vahva fiilis etta naa tullaan nakemaan tuolla Viennan kenkamuseossa. ;)

  VastaaPoista
 5. :D Toivotaan niin! Se oliskin mahtava homma!

  VastaaPoista
 6. Aivan järkyttävät! Siis hyvällä tavalla :D Rakastan kaikkia villejä ideoita ja kyllä tää on sellanen! Mahtaa päätä kääntyä kadulla kävellessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Vois kääntyä todellakin! Nämä kengät ovat Crazy Shoe Awardin jälkeen olleet koko ajan vitriinissä eri näyttelyissä. Ensin vuoden Wienissä, Itävallassa jalkinemuseossa ja nyt parhaillaan Tampereella Vapriikin taidenäyttelyssä. Kannattaa käydä katsomassa :)

   Poista